+38552216351 info@naosplus.hr
Krvotok

Krvotok

VRIJEME ČITANJA  4 min

Naše tijelo je poput savršenog stroja kojeg pokreće kardiovaskularni sistem, a čine ga dijelovi kao što su srce, krv i krvne žile. Srce pumpa krv, bogatu kisikom, iz pluća u arterije te zatim u tkiva, dok su vene zadužene za vraćanje krvi, bez kisika, od periferije tijela natrag do srca.

Kapilare, koje su najmanje u našem tijelu, nalaze se između završnog dijela arterije i početnog dijela vene, čineći gustu mrežu koja tvori mikrocirkulaciju s funkcijom prožimanja kisika i tvari unutar stanica, koje su potrebne za njihovo održavanje.

Vene se u donjim ekstremitetima mogu nalaziti na površini ili u dubini (u mišićnim međuprostorima). Venski zalisci, ugrađeni u stijenku venskog sustava, olakšavaju uspon krvi do srca gdje je najpotrebnija, te također sprječavaju povrat krvi (tzv. venski refluks). Za kretanje donjih ekstremiteta odgovorni su mišići koji aktiviraju ventile koji obavljaju funkciju pumpanja venske krvi.

Abnormalnosti cirkulacijskog sustava
Starenjem, trudnoćom, naslijeđem, hormonalnim problemima, stijenke vena se postupno šire, gube tonus i elastičnost. Sustav ventila zalistaka je ugrožen. Nastaju poteškoće u povratu krvi u srce te nastaje tendencija stagnacije, posebno u distalnim dijelovima nogu (najprije gležnjevi, a zatim listovi).

Što može uzrokovati lošu cirkulaciju?

  • Teleangiektazije – su male crvene ili plavkaste vene koje se pojavljuju na površini kože, obično se nazivaju kapilare. Kada se prošire, postaju vrlo vidljive tvoreći neugledne mreže. U većini slučajeva nastaju bez preciznih uzroka, čak i bez problema s cirkulacijom a čemu pogoduje obiteljska predispozicija, trudnoća, kontracepcijske pilule, trauma ili preenergične masaže.
  • Proširene vene – varikozne vene su proširenja vena koja s vremenom mogu postati i vijugavog tijeka. Najčešće nastaju na velikoj potkožnoj veni (lat. vena saphena magna) i kolateralama. Periferne mreže, odnosno retikularne vene, također se stvaraju na stražnjoj površini bedara i nogu. Vrlo često se smatraju samo estetskim problemom, ali s vremenom mogu nastati i stvarni poremećaji, kao i na velikoj potkožnoj veni trupa. U početnoj fazi izazivaju osjećaj težine, umora i napetosti u nogama i gležnjevima. U sljedećoj fazi dolazi do oticanja nogu (edema) s noćnim grčevima. Može se javiti i hipodermatitis s upalom potkožnog tkiva. Ako se ne liječi, venska insuficijencija može postati kronična, također s prisutnošću ulceracija.
  • Venska tromboza – je prisutnost ugruška u venama, često uzrokovana usporavanjem protoka krvi. Tromboza može zahvatiti duboke vene s rizikom nastanka plućne embolije (poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji). Ako tromb nastane u površnoj veni (često varikoznoj) koža postaje crvena i vruća, vena je bolna, tvrda, neelastična. U tom slučaju obično nema opasnosti od plućne embolije. Uzroci duboke venske tromboze mogu biti različiti, od bolesti krvi preko traume do dugotrajnog mirovanja u krevetu.
  • Čir – je kožna lezija. Nije jako bolno kada nije upaljeno tkivo, ali zahtijeva česta previjanja, obično svaka dva tjedna. Najčešće se javljaju u unutarnjem dijelu gležnja i proizlaze iz promjene venske cirkulacije, ponekad praćene arterijskom insuficijencijom (mješoviti ulkus). Najbolji način liječenja je kirurški zahvat, a prema potrebi, uz primjenu lijekova, fizikalne terapije i elastične kompresije.


Kako ojačati cirkulaciju krvi?
Moramo dati sve od sebe kako bismo zaštitili svoj krvožilni sustav. Usvajanje uravnotežene prehrane i stalna tjelesna aktivnost prve su navike koje treba uzeti u obzir. Nije potrebno baviti se sportom ili postavljati si nedostižne ciljeve, dovoljno je brzo hodanje u trajanju od 30 minuta dnevno za jačanje srca, krvnih žila i reguliranje cirkulacije.

Ostali savjeti su:
– ne nosite preusku odjeću
– izbjegavajte visoke potpetice
– izbjegavajte predugo stajanje

Pojmovnik cirkulacije krvi
Arterija: krvna žila koja nosi krv od srca do organa.
Vena: krvna žila koja nosi krv od periferije tijela do srca. Opremljen je ventilima u obliku lastinog repa za sprječavanje refluksa krvi.
Duboka vena: vena raspoređena između mišića.
Površinska vena: vena smještena u sredini masnog tkiva potkožja.
Varikozna vena: trajno proširenje vene, u kojoj krv cirkulira u suprotnom smjeru od normalnog, od prepone prema stopalu, s regresivnom promjenom njenih zidova.
Varicektomija ili stripping: klasično kirurško uklanjanje vena.

 

Svakodnevnim nošenjem preventivnih kompresivnih čarapa s različitim stupnjevima kompresije moguće je spriječiti i izliječiti nedostatnu cirkulaciju u nogama. Njegujte svoje noge i priuštite im samo najbolje, dobrobit i eleganciju tijekom cijelog dana s čarapama SOLIDEA.

 

 

17/09/2022 by NAOS PLUS

Pročitajte još…

Kako njegovati kožu nakon depilacije?

Kako njegovati kožu nakon depilacije?

Sve više osoba, za uklanjanje dlačica, oslanja se na estetske tretmane najnovije generacije koji imaju moć trajno ukloniti neželjene dlačice, poput elektrokoagulacije, lasera ili slično. Takvi tremtani su učinkoviti, ali mogu biti i vrlo skupi. Zato se češće oslanjamo...

Hladne ruke i noge

Hladne ruke i noge

Tijekom hladnijih dana tijelo usporava cirkulaciju krvi povlačeći krv u unutrašnjost tijela kako bi se efikasno očuvala tjelesna temperatura. Ta pojava izaziva da su nam ruke i noge često hladne. Međutim, osjećate li ovakve simptome stalno, bez obzira na vanjske...

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina

PREDNOSTI, NEDOSTACI, SAVJETI ZA UPOTREBU   Veličanstvena priroda obdarila nas je prirodnim mehanizmom regeneracije kože. Na našoj epidermi odvija se kontinuirani proces u kojem, dok se mrtve stanice prisutne na površini odstranjuju luženjem, istovremeno stvaraju...

Pin It on Pinterest

Share This